Obecnie mamy czasy, w których od dobrobytu uginają się wszystkie sklepowe półki. Możemy się cieszyć, że mamy taki wybór.

Musimy jednak pamiętać, że im więcej mamy możliwości, tym ciężej się połapać co warto jeść, a czego unikać. Nasza świadomość jako konsumentów się powiększa i coraz częściej widujemy w sklepie osoby wpatrujące się w skład produktu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, aby również móc wybrać lepszą wersję Twojego ulubionego przysmaku.

  1. Produkty są ułożone w kolejności malejącej. Na samej górze znajdziesz główne składniki danej żywności.
  2. Jeśli na którymś z pierwszych trzech miejsc występuje cukier, nie kupuj, nie warto. Cukier jest praktycznie w każdym produkcie. Jest tylko inaczej nazwany np. sacharoza, cukier trzcinowy, syrop oligofruktozowy, słód jęczmienny, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód pszenny, maltoza, laktoza, dekstroza, galaktoza, syrop glukozowy, suszony syrop trzcinowy, melasa – to wszystko to cukier.
  3. Im mniej składników na etykiecie tym lepiej. Najlepiej unikaj: barwników, regulatorów kwasowości, konserwantów, przeciwutleniaczy, stabilizatorów.
  4. Wybieraj mniej przetworzone produkty. Prościej mówiąc: im krótsza droga żywności z pola na stół tym zdrowiej. Jak możesz to sprawdzić? Wiąże się to z poprzednim punktem. Długi skład produktów zwykle oznacza wysokoprzetworzoną żywność.
  5. Kupuj soki, a unikaj nektarów i napojów. Jaka jest różnica? Zgodnie z przepisami sok powinien zawierać minimum 80% owoców, natomiast nektar to zagęszczony sok z wodą, cukrem i dodatkiem smakowym. Napoje owocowe to niewielka ilość owoców, a większość stanowią sztuczne dodatki.

Nasze zdrowie jest w głównej mierze zależne od tego co jemy. Przeciętny człowiek zjada około 1100 posiłków rocznie. Zadbaj o to co jesz, choćby w najmniejszym stopniu. Mamy czasy dobrobytu w sklepach, dlatego z łatwością znajdziesz zdrowsze zamienniki ulubionej żywności na pobliskiej półce. 

Czytaj etykiety.

źródła:

  • czytamyetykiety.pl
  • medicover.pl
  • luxmed.pl