Placki ziemniaczane

CZAS

20 min

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

500 kcal

PORCJA

1- OS.

POZIOM

ŁATWE

Jak zrobić?

KROK 1

Posiekaj chili, cebulę i czosnek. Zetrzyj na tarce imbir, pokrój natkę kolendry i cebulkę dymkę.

KROK 2

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili.

KROK 3

Ugotuj nieobrane ziemianki i marchew, a następnie wystudź je i obierz. Ziemniaki nieco zgnieć tłuczkiem. Marchew pokrój w kostkę, dodaj do niej zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski, przyprawę Garam Masala Knorr, posiekaną natkę kolendry i zieloną cebulkę oraz mąkę.

KROK 4

Z powstałego farszu uformuj małe, 3–4-centymetrowe kulki, spłaszcz je ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor.